sv650 won't start - fairly detailed - Suzuki SV650 Forum: SV650, SV1000, Gladius Forums

Go Back   Suzuki SV650 Forum: SV650, SV1000, Gladius Forums > Workshop > SV650 Gen1 (99-02) Tech
New User? Register - Forgot Password
Register Forums FAQ Gallery Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read Motorcycle EscrowInsurance Advertise

SV650 Gen1 (99-02) Tech Info, advice or questions specific to the 1999-2002 model SV650.

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-13-2011, 01:20 PM   #1
kylemcburnie
Junior Member
 
Join Date: Jun 2011
Bikes: sv650
Posts: 22
sv650 won't start - fairly detailed

BACKGROUND: So i bought my first bike - '99 sv650 with about 39k miles on it.
Everything on it was stock except the tires and I road it around for a while everything worked great except that the bike could NOT start with the choke on, I could start it up without the choke then engage it and it would work but it wouldn't actually start with the choke lever ON.

I was away at sea for a week and came back and tried to start the bike at night and it wouldn't start - the next morning it started fine.

Then I left for a month and came back 2 days ago and it wouldn't start it would crank over for a while and just not fire up - the next morning, same thing except it would only crank over once or twice before making just clicking noises.

I started reading some threads and got in a little over my head so just decided to see if it was simply the battery that was out from sitting for a month.

Yesterday went to start it and it would only make clicking noises, no turning over.

So i hooked it up to my car battery (without turning the car on, I read that as long as the car is off it should only transmit the equivalent 12v to the bike)

Tried to start up the motorcycle and it turned over but wouldn't fire up. (this was all last night)

This morning went to try the bike and i got nothing, no sound or anything. Re hooked it up to the car and tried to start the bike.

This time I got turning over, turning over, turning over, turning over, pop - and repeat (wouldn't fire up).

Unhooked the bike and now when I try to start it it makes this kind of electrical buzzing sound, different then the earlier clicking sound.

Anyone have any idea what could be wrong with the bike?
Help much appreciated!

(the neutral light has and still does come on when I turn the key to -on-, headlights don't turn on anymore)
kylemcburnie is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 09-13-2011, 01:36 PM   #2
dan46n2
BannedCampCounselor
 
dan46n2's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: Cortland, NY
Bikes: 02 SV, 08 200 XCW
Miles Kms: not enough
Posts: 9,911
Re: sv650 won't start - fairly detailed

I'd test the battery first. Either use a multimeter or take it to an auto parts store and have them test it.

That's where I'd start.
dan46n2 is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2011, 10:04 PM   #3
kylemcburnie
Junior Member
 
Join Date: Jun 2011
Bikes: sv650
Posts: 22
Re: sv650 won't start - fairly detailed

Alright so I took the battery out and brought it to O'reilly's where they tested the voltage for me - it came out at 11.7.

Should I just get a battery tender and re-charge it until its up above 12v and attempt to start the bike again?

Also interesting of note is that when I attempt to start the bike i found the buzzing/clicking sound to be coming from the a little green plastic box-looking thing under the right side of the driver's seat:

kylemcburnie is offline   Reply With Quote
 
Old 09-13-2011, 10:46 PM   #4
Kz900Jim
Member
 
Kz900Jim's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: West Covina, Ca
Bikes: '76 Kz900, '76 Kz400, '91 GSX750F, '00 SV650s
Miles Kms: 65,000
Posts: 127
Re: sv650 won't start - fairly detailed

I vote battery... it can have 11.7 volts but if it cant provide the amperage needed, its not going to help just charging it.
__________________
Beer is only a great tool if you know what your doing, otherwise if you don't have a clue and you throw beer in the mix, it turns into a cluster**** of epic proportions.
Kz900Jim is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2011, 11:34 PM   #5
RMAN
Senior Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Teaneck,NJ
Bikes: '05 Triumph Thruxton 900 SOLD, Triumph T595 Daytona, '01 SVS SOLD
Miles Kms: 15,600 15,500 22,000
Posts: 9,123
Re: sv650 won't start - fairly detailed

Quote:
Originally Posted by kylemcburnie View Post
Alright so I took the battery out and brought it to O'reilly's where they tested the voltage for me - it came out at 11.7.

Should I just get a battery tender and re-charge it until its up above 12v and attempt to start the bike again?

Also interesting of note is that when I attempt to start the bike i found the buzzing/clicking sound to be coming from the a little green plastic box-looking thing under the right side of the driver's seat:

That's the starter relay. Contains a 30A fuse and a spare as well. When the battery is low charged and doesn't have enough oomph to turn over the starter motor, you will hear that click or buzzing from the relay trying to engage. Perfectly normal sound with a low or weak battery. You should charge the battery and then have it tested not just for at rest voltage, but whether the battery can hold a charge under load. The store should have a load tester for that. Knowing the voltage doesn't tell you very much. Letting the bike sit around without a maintenance charger doesn't help. I don't know where you live and what the temps are like, needing to use the choke upon initial startup is not always necessary. But, when you bought the bike, did you know the service history? Did you perform a routine tune-up? Do you know if the valves have been looked at for clearances at least twice in 39K miles? How old is the battery? You just might need a new battery, you should check the performance of the charging system or have a mechanic do this, especially the Regulator/Rectifier and a carb cleaning might be in order as well.
RMAN is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2011, 05:41 PM   #6
cive
Member
 
Join Date: May 2011
Location: Lansing, MI
Bikes: Suzuki SV650s
Miles Kms: 14000
Posts: 57
Re: sv650 won't start - fairly detailed

change the plugs too if you do not know when they were last changed.
cive is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2011, 07:32 PM   #7
SU-ZU-KI-V
Senior Member
 
SU-ZU-KI-V's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Nova Scotia, Canada
Bikes: 2002 sv650s
Miles Kms: 56000kms
Posts: 706
Re: sv650 won't start - fairly detailed

+1 to RMAN. Get a load test done!
SU-ZU-KI-V is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2011, 10:55 AM   #8
jmorgan6
Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Missouri
Bikes: 2000 sv650 naked
Miles Kms: 6600
Posts: 138
Re: sv650 won't start - fairly detailed

O'Reilly should of been able to do a load test on the battery, did they not?
jmorgan6 is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2011, 04:25 PM   #9
kylemcburnie
Junior Member
 
Join Date: Jun 2011
Bikes: sv650
Posts: 22
Re: sv650 won't start - fairly detailed

So some new updates:
Had the battery tested and it was weak so I got a yuasa.
Bike fires up fine now, even fires up with the choke lever on (which it was unable to do previously).
Bike had been running fine for about a week...
Riding home last night I was almost back traveling pretty slowly and the bike backfired about 4/5 times in 20 seconds.
This morning I started her up for my commute and although it didn't backfire anymore, the speedometer no longer works!
Hoping these are little individual problems and not some bigger more complicated problem.


Any help would be greatly appreciated
kylemcburnie is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2011, 04:32 PM   #10
dan46n2
BannedCampCounselor
 
dan46n2's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: Cortland, NY
Bikes: 02 SV, 08 200 XCW
Miles Kms: not enough
Posts: 9,911
Re: sv650 won't start - fairly detailed

Speedometer not working usually means the magnet in the front wheel is busted, but with your previous issues I wouldn't hesistate to have your R/R (regulator/rectifier) tested. Known issue with the 1st gen SV's
dan46n2 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:53 AM.


Design Developed by CompleteGFX
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
1999-2009 SVRIDER.com.
Motorcycle News, Videos and Reviews
Honda Grom Forum strong>Kawasaki Z125 Forum Harley Davidson Forum Honda 600RR Forum Kawasaki Forum Yamaha R6 Forum Yamaha FZ-09 Forum
1199 Panigale Forum Honda Africa Twin Forum Roadglide Forum Honda CBR1000 Forum Vulcan Forum Yamaha R1 Forum Yamaha R3 Forum
Ducati Monster Forum Harley Forums Honda CBR250R Forum ZX10R Forum Star Raider Forum Yamaha Viking Forum
Suzuki GSXR Forum V-Rod Forums Honda Shadow Forum Kawasaki Motorcycle Forum Star Warrior Forum KTM Duke 390 Forum
SV650 Forum BMW S1000RR Forum Honda Fury Forum Kawasaki Versys Forum Drag Racing Forum Ducati 899 Panigale Forum Ducati 959 Panigale Forum
Suzuki V-Strom BMW K1600 Triumph Forum Victory Forums Sportbikes BMW NineT Forum
Volusia Forum BMW F800 Forum Triumph 675 Forum MV Agusta Forum HD Street Forum
Yamaha Motorcycles Honda Vultus Forum HD LiveWire Forum Ninja H2 Forum
BMW Scrambler Forum Ducati Scrambler Forum
 

Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.